Spadają ceny wieprzowiny

Na rynku mięsa po kilku tygodniach wzrostu cen obserwuje się zwiększenie podaży i obniżkę notowań. Zwiększa się podaż mięsa wieprzowego, czemu towarzyszy spadek cen.

Na początku ubiegłego tygodnia za półtusze kl. R żądano 5,2 – 5,3 zł za kg, w końcu tego tygodnia na niektórych giełdach mięso to wystawiane było po 4,8 zł za kg.

Do zakładów dociera coraz więcej ofert sprzedaży. Obecnie za szynkę z kością płaci się na giełdach od 6,0 do 6,5 zł za kg, za karkówkę od 7,2 zł, a za tłuszcze drobne od 1,2 do 2 zł.

Duża podaż świeżej wieprzowiny spowodowała spadek zainteresowania mięsem mrożonym z rezerw Agencji Rynku Rolnego. W obrocie wołowiną podaż wciąż znacznie przewyższa popyt. Niewielkie jest zapotrzebowanie rynku krajowego i eksportu.

Ćwierci świeże z bydła młodego można kupić na giełdach w cenie 5,6 zł za kg, a z bydła dorosłego po 3,5 zł za kg (bez kręgosłupa, z dostawą).

Nie zmieniła się w ostatnich dniach cena kurczaków. Za świeże na giełdach trzeba zapłacić ok. 4,8 zł za kg, a za mrożone – 4,6 zł. Zainteresowanie drobiem, podobnie jak mięsem, nie jest duże.

Źródło: Rzeczpospolita