Tańsza wieprzowina

Zwiększa się podaż mięsa wieprzowego czemu towarzyszy spadek cen – informuje Grzegorz Wierzbicki z Giełdy Poznańskiej. Na początku ubiegłego tygodnia za półtusze kl. R żądano na giełdach 5,1 – 5,3 zł kg, podczas gdy w tych dniach mięso to jest osiągalne po 5,0 – 5,2 zł/kg (z dostawą).

Zdarzały się ostatnio sytuacje, że producenci obniżali ceny w ciągu dnia. Do zakładów dociera coraz więcej ofert sprzedaży. Obecnie za szynkę z kością płaci się na giełdach od 5,8 zł za kg, za karkówkę – od 7,2 zł/kg, a za tłuszcze drobne od 1 do 2 zł za kg.

Duża podaż świeżej wieprzowiny spowodowała spadek zainteresowania mięsem mrożonym z rezerw Agencji Rynku Rolnego. Mało sprzedaje się na przetargach zarówno półtusz przeznaczonych na rynek krajowy, jak i na eksport.

Sytuacja w handlu wołowiną nie zmienia się. Od wielu tygodni podaż znacznie przewyższa popyt. Do transakcji dochodzi głównie wtedy, gdy dostawca godzi się na cenę niższą od przeciętnej. Eksport wołowiny jest od dawna niewielki.

Spadają ceny drobiu. Przed miesiącem można było uzyskać za brojlery do 3,5 zł kg, teraz cena żywca drobiowego nie przekracza 3 zł za kg. Na giełdach cena świeżych kurczaków spadła z 5,3 do 4,8 zł/kg. Kurczaki tanieją, a indyki powoli drożeją. Zainteresowanie drobiem jest generalnie małe. Ofertę krajową uzupełnia niewielki import.

Źródło: Rzeczpospolita