Wieprzowina przestała drożeć

Na rynku mięsnym spokojniej niż przed tygodniem. Ceny wieprzowiny zaczęły się stabilizować. Wynika to z niewielkiego zwiększenia podaży tuczników oraz wzmożonych dostaw mięsa z importu, w związku z uruchomieniem kontyngentu na trzeci kwartał. Popyt jest w dalszym ciągu niewielki.

Świeże półtusze wieprzowe kl. R można obecnie kupić na giełdach po 5,2 zł za kg. Dość wysoko notowane są mięsa mrożone, jak skórki, głowy czy tłuszcze drobne. Do niedawna surowce te zalegały chłodnie i nie można ich było sprzedać nawet po bardzo niskiej cenie.

Na rynku mięsa wołowego od dłuższego czasu podaż znacznie przewyższa popyt. Do transakcji dochodzi wtedy, gdy dostawca godzi się na cenę wyraźnie poniżej przeciętnej. Sytuację producentów poprawiłby eksport, ale jest on niewielki.

Spadły ceny drobiu. prawdopodobnie wiąże się to ze wzrostem podaży wieprzowiny. Kurczaki świeże wystawiane są na giełdach po 4,8 zł za kg, podczas gdy w połowie lipca kosztowały 5,2 zł za kg.

Analitycy nie przewidują w najbliższych tygodniach znaczącego wzrostu cen wieprzowiny, ale zauważalnych obniżek notowań też nie należy się spodziewać.

Źródło: Rzeczpospolita