Produkcja jajek znów opłacalna

Nareszcie komuś coś się opłaca – producenci jajek przestali narzekać. Po załamaniu cen pod koniec maja teraz hodowcy zaczynają wychodzić na swoje. Duże firmy ruszyły do Niemiec, Holandii i Włoch z nowymi kontyngentami i od razu ceny na krajowym rynku wzrosły. Unia poszukuje naszych jajek nie tylko ze względu na skutki ptasiej grypy ale także z powodu zmniejszenia liczby kur w klatkach. „Nas też to nie ominie” – mówią hodowcy. Po przystąpieniu do Unii z każdej klatki trzeba będzie wyrzucić średnio dwie kury – oznacza to spadek ich liczby o 1/4. Teraz najważniejsze to przeczekać upały. Na szczęście sklepy i duże sieci handlowe odbierają towar na bieżąco, a magazyny są prawie puste.

Jeszcze w maju najmniejsze jajka sprzedawano poniżej 10 gr/sztukę. Teraz cena wzrosła 2-4 gr/sztukę. Na targowiskach w całym kraju ceny bardzo podobne – najczęściej jajka kosztują 30 gr/sztukę. Tradycyjnie, tylko w Nowym Targu aż 50 gr/sztukę.

Źródło: Agrobiznes, TVP1