Ceny zbóż, notowania, aktualności

Mięso drożeje

Mięso drożeje
Zakłady mięsne PMB S.A. w Białymstoku podniosły ceny swoich wyrobów. Powód to brak żywca i wzrost jego cen. Na przestrzeni ostatnich dwóch tygodni tuczniki podrażały o 10 proc.

Białostockie zakłady produkują dziennie 60 ton wędlin i 30 ton mięsa. Problemów ze zbytem nie ma, mimo że od lipca, z uwagi na wysokie cła, wstrzymano eksport półtusz do Rumunii. Zakłady podniosły ceny swoich wyrobów, bo jak twierdzą, zmusza je do tego sytuacja na rynku żywca.

Powodów do narzekań nie mają hodowcy, bo cena żywca jest bardzo atrakcyjna. Świń mimo to brakuje i przedsiębiorstwo uzupełnia własny skup zakupami półtusz w mniejszych ubojniach. Co będzie działo się dalej na rynku, czy będą kolejne podwyżki - wszystko zależy od postawy Agencji Rynku Rolnego i rezultatów przetargów na półtusze. W białostockich zakładach oceniają jednak, że interwencja agencji jest spóźniona o co najmniej dwa tygodnie.

Źródło: Agrobiznes, TVP1

Powrót do aktualności