Ceny na rynku mięsa nie uległy istotnym zmianom
W ubiegłym tygodniu ceny na rynku mięsnym nie uległy istotnej zmianie. Nadal za żywiec w skupie płacono do 4 zł za kg, a półtusze kl. R oferowano po 4,8 do 5,1 zł za kg.
Od pierwszego lipca Agencja Rynku Rolnego przestała skupować półtusze wieprzowe. Zakłady mięsne czekają teraz z niecierpliwością na sprzedaż półtusz mrożonych z rezerw agencyjnych.
Eksperci twierdzili już w ubiegłym tygodniu, że ARR nie powinna z tą decyzją zwlekać, gdyż zapasy są bardzo duże, a dodatkowa podaż zahamowałaby wzrost cen.
Sprzedaż ma być uruchomiona w przyszłym tygodniu (tysiąc ton), ale - jak uważają przetwórcy - po zbyt wysokiej, jak na mięso mrożone, cenie (za kl. R - 4,55 zł kg, U - 4,65 zł kg, E - 4,75 zł kg).
Wcześniej analitycy sugerowali cenę wywoławczą maksymalnie na poziomie 4,2 zł za kg. Za kilka dni okaże się, czy przetwórnie zaakceptowały proponowane stawki. W obrocie wołowiną sytuacja jest od dłuższego czasu ustabilizowana.
Ćwierci wołowe z bydła dorosłego oferowano, podobnie jak tydzień wcześniej, w cenie 3,3 do 3,7 zł kg. Duża jest podaż mięsa drobnego wołowego. Podrożały kurczaki.
Za świnie płaci się na giełdach już 5,2 zł za kg (przed tygodniem 4,8 - 5,0 zł kg), a za mrożone 4,8 zł kg. Nie pozostało to bez wpływu na notowania elementów drobiowych. Najbardziej wzrosły ceny filetów z piersi, które wykorzystywane są w przetwórstwie zamiast coraz droższej wieprzowiny.
Od pierwszego lipca Agencja Rynku Rolnego przestała skupować półtusze wieprzowe. Zakłady mięsne czekają teraz z niecierpliwością na sprzedaż półtusz mrożonych z rezerw agencyjnych.
Eksperci twierdzili już w ubiegłym tygodniu, że ARR nie powinna z tą decyzją zwlekać, gdyż zapasy są bardzo duże, a dodatkowa podaż zahamowałaby wzrost cen.
Sprzedaż ma być uruchomiona w przyszłym tygodniu (tysiąc ton), ale - jak uważają przetwórcy - po zbyt wysokiej, jak na mięso mrożone, cenie (za kl. R - 4,55 zł kg, U - 4,65 zł kg, E - 4,75 zł kg).
Wcześniej analitycy sugerowali cenę wywoławczą maksymalnie na poziomie 4,2 zł za kg. Za kilka dni okaże się, czy przetwórnie zaakceptowały proponowane stawki. W obrocie wołowiną sytuacja jest od dłuższego czasu ustabilizowana.
Ćwierci wołowe z bydła dorosłego oferowano, podobnie jak tydzień wcześniej, w cenie 3,3 do 3,7 zł kg. Duża jest podaż mięsa drobnego wołowego. Podrożały kurczaki.
Za świnie płaci się na giełdach już 5,2 zł za kg (przed tygodniem 4,8 - 5,0 zł kg), a za mrożone 4,8 zł kg. Nie pozostało to bez wpływu na notowania elementów drobiowych. Najbardziej wzrosły ceny filetów z piersi, które wykorzystywane są w przetwórstwie zamiast coraz droższej wieprzowiny.
Źródło: Rzeczpospolita
Powrót do aktualności