Duży popyt w Unii na polskie mięso drobiowe

Zakłady drobiarskie, które mają certyfikaty eksportowe do Unii Europejskiej nie nadążają z realizacją zamówień. Nasze mięso ma szczególne wzięcie w Wielkiej Brytanii od chwili pojawienia się na kontynencie epidemii ptasiej grypy.

Suwalskie Zakłady Drobiarskie eksportują do Wielkiej Brytanii świeże filety z piersi kurczaków. Miesięczna sprzedaż to 340 ton. Zainteresowanie polskim drobiem jest tak duże, że już w maju przedsiębiorstwo wyczerpało limit bezcłowego kontyngentu jaki otrzymało na cały rok.

 – Obowiązują określone stawki celne, które nasi odbiorcy muszą realizować. W związku z tym jest to kłopotliwa sytuacja, związana z tym, że nie jesteśmy członkiem Unii Europejskiej – mówi przedstawiciel zakładu.

Stawka celna na import drobiu z Polski to w tej chwili 1,02 euro. By utrzymać eksport zakłady porozumiały się ze swoimi odbiorcami. Importerzy zgodzili się pokryć połowę opłat celnych, zaś suwalska przetwórnia obniżyła cenę mięsa o 0,50 euro.