Duża podaż mięsa

Miniony tydzień nie przyniósł istotnych zmian na rynku mięsa. Ceny są ustabilizowane. Półtusze wieprzowe w klasie R oferowano po 4,3 zł za kg, czyli tak jak w drugiej połowie maja.

Na przetargach ARR, z wystawionych 6,5 tys. ton półtusz wieprzowych na eksport, sprzedano jedną czwartą, czyli więcej niż w tygodniach poprzednich, co częściowo potwierdza prognozy Zakładu Badań Rynkowych IERiGŻ o wzroście eksportu wieprzowiny.

 – Nie zmieniły się ceny tłuszczów drobnych – informuje Grzegorz Wierzbicki z Giełdy Poznańskiej. Kosztują poniżej 1 zł za kg (tłuszcz drobny twardy) i podaż zaspokaja popyt zgłaszany przez przetwórnie. Przetapialnie szukają surowców jak najtańszych ze względu na niskie ceny, jakie uzyskuje się za gotowe produkty i konkurencję na rynku.

Utrzymują się nadmierne zapasy najtańszych asortymentów, jak: głowy, skórki, podroby. Ich ceny są relatywnie niskie, np. głowy kosztują 30-50 gr za kg.

Ceny mięsa wołowego od dłuższego czasu także się nie zmieniły. Za ćwierci z bydła dorosłego płaci się na giełdach od 3,25 do 3,5 zł za kg. Zainteresowanie wołowiną jest w dalszym ciągu niewielkie.

W drugiej połowie maja ceny kurczaków świeżych wzrosły na giełdach do 5 zł za kg i utrzymują ten poziom. Tańsze są kurczaki mrożone (4,1-4,6 zł za kg). Podaż drobiu na giełdach wzrosła, oferta jest urozmaicona, a produkcję krajową uzupełnia import z USA i UE.

Źródło: Rzeczpospolita