Ceny zbóż, notowania, aktualności

Duże zapasy mięs w magazynach

Duże zapasy mięs w magazynach
Po świętach w magazynach są duże zapasy surowców, które nie zostały wykorzystane do produkcji wielkanocnej. Tanie mięsa mrożone, jak: żeberka, boczek, tłuszcze miękkie, twarde, podgardle, słonina; podroby wieprzowe, zajmują wszędzie powierzchnię składową.

Spore są także rezerwy mięs drobnych i karkówki; ale - zdaniem łódzkiego maklera Ireneusza Grzeszczyka - to problem przejściowy; bo sprzedaż tych surowców w najbliższym czasie powinna wzrosnąć.

Wkrótce jest kilka dni wolnych (na początku maja) i jeśli dopisze pogoda, to zwiększy się zapotrzebowanie na wyroby i mięso na grilla, a więc na kiełbasy cienkie (do ich produkcji wykorzystuje, się mięsa drobne, słoninę, podgardle), jak i na schab, a zwłaszcza karkowy.

Z nadmiarem innych mięs (skórki; głowy; podgardle czy tłuszcze drobne) może być problem, bo nic nie wskazuje na ożywienie w eksporcie na rynki wschodnie.

Przewaga podaży nad popytem utrzymuje się także w handlu wołowiną. W okresie przedświątecznym popyt na to mięso nie był duży, dlatego spore jego zapasy także są w magazynach.

Nie udała się też sprzedać całego przygotowanego drobiu.

Zdaniem ekspertów bieżący poświąteczny tydzień raczej nie przyniesie na rynku mięsnym istotnych zmian: Zakłady będą korzystać głównie z posiadanych surowców, bo - jak zwykle, po świętach - ubój tuczników w tych dniach nie będzie duży.

Na pewno nie stanieją mięsa drobne i karkówka, gdyż na te asortymenty popyt powinien stopniowo rosnąć.

Źródło: Rzeczpospolita

Powrót do aktualności