Ceny zbóż, notowania, aktualności

Mięso przed świętami nie podrożało

Mięso przed świętami nie podrożało
W handlu mięsem, jak na okres przedświąteczny, wyjątkowo spokojnie. Podaż świeżych półtusz jest bardzo duża, ceny tego mięsa (za kl. R) nie przekraczają na giełdach 4,5 - 4,6 zł za kg, a często są niższe.

Sporym powodzeniem cieszy się szynka i schab, ale ceny tych mięs są ustabilizowane. Podaż krajową uzupełnia import, głównie z Danii.

Problemem dla zakładów są tanie mięsa, które zalegają magazyny. Niektóre firmy gotowe są sprzedać posiadane zapasy za bardzo niewielkie pieniądze, ale popyt jest ograniczony.

Bardzo duża jest podaż wieprzowych podrobów. Ceny wątroby zaczynają się od 2 zł za kg, płuca kosztują ok. 1,6 zł za kg, serca ok. 3 zł za kg. Nogi, głowy, skórki dostępne są znacznie poniżej 1 zł za kg.

Utrzymuje się mały popyt na mięso wołowe. I nic w najbliższym czasie nie zapowiada zmiany. W okresie przedświątecznym sprzedaż tego mięsa raczej nie wzrośnie. Ceny wołowiny są ustabilizowane.

W handlu drobiem też na razie zastój. Słaba koniunktura jest na tym rynku od dość dawna. Być może zapotrzebowanie na świeży drób zwiększy się w dniach bezpośrednio poprzedzających Wielkanoc. Zapowiadane na najbliższe dni ocieplenie nie skłania do wcześniejszych zakupów świeżych kurczaków czy indyków.

Źródło: Rzeczpospolita

Powrót do aktualności