Ceny zbóż, notowania, aktualności

Na rynku mięsa widoczne jest przedświąteczne ożywienie

Na rynku mięsa widoczne jest przedświąteczne ożywienie
W trzeciej dekadzie marca wzrosła sprzedaż mięsa potrzebnego do produkcji wyrobów świątecznych. Powodzenie ma przede wszystkim szynka i schab. Podaż tych mięs nie jest jednak tak duża, jak wynosi ostatnio zapotrzebowanie, dlatego ceny, zwłaszcza szynki, rosną. Obecnie jest ona dostępna po 6 zł i więcej za kilogram, podczas gdy na początku miesiąca można to mięso było kupić po 5,6 - 5,7 zł za kg.

Podaż tuczników jest w dalszym ciągu duża, ale zakłady ograniczają przetwórstwo, gdyż rosną zapasy łopatki, karkówki, mięsa drobnego, głów, skórek itp. Stosunkowo dużym popytem cieszą się natomiast półtusze wieprzowe mrożone z zapasów ARR, przeznaczone na eksport.

Handlowcy liczą, że w okresie przedświątecznym wzrośnie zapotrzebowanie na drób. Natomiast nic nie zapowiada wzrostu sprzedaży wołowiny.

Źródło: Rzeczpospolita

Powrót do aktualności