Kłopoty ze sprzedażą krajowego proszku jajecznego

Dziwne "twory" udające proszek jajeczny wciąż psują rynek naszym producentom. Sprowadzane teraz głównie ze Szwecji różnego typu mieszanki jajek i np. mączki sojowej w Polsce sperzedawane są jako czysty proszek jajeczny. Towar ten jest tańszy, ale znacznie gorszej jakości – mówią nasi producenci. Szokujące jest to, że chętnie kupują go nie tylko małe cukiernie, ale nawet duże zakłady branży cukierniczej, które mają własne laboratoria i przynajmniej teoretycznie bez trudu mogą sprawdzić jego jakość. Popyt na rynku jest mały. Wiele firm cukierniczych ograniczyło produkcję.

Jaj mamy wciąż dużo, a ich ceny są niskie – odwrotnie jak w Unii. Naszym producentom udaje się wysyłać je głównie do Hiszpanii i Włoch.

Na targowiskach ceny jaj bez zmian. Najczęściej trzeba za nie zapłacić 30 gr za sztukę.

Źródło: Agrobiznes, TVP1