Na rynku mięsa w dalszym ciągu trwa zastój
W handlu mięsem - jak zwykle na koniec roku - zastój. Do ubiegłego tygodnia na giełdach sprzedawano wieprzowinę na zaopatrzenie świąteczne. W tym roku wyjątkowym powodzeniem cieszyła się szynka z kością i schab. W zakładach pozostały natomiast zapasy karkówki i łopatki.
Magazyny pełne są także tanich mięs. A to w wyniku znacznie mniejszego niż w latach poprzednich eksportu. I tego przygranicznego, do Białorusi i na Ukrainę. I do Rosji, która ma teraz do wyboru tańsze mięso w Europie Zachodniej czy w Brazylii.
- W rezultacie rośnie zapas skórek, głów, podgardla, podrobów, mięsa drobnego, smalcu - mówi Dariusz Stawski z domu handlowego Agro w Łodzi. Dlatego produkty te są bardzo tanie. Sprzedający godzą się na każdą cenę, aby tylko pozbyć się towaru. Sytuacja w najbliższych tygodniach raczej się nie zmieni.
Magazyny pełne są także tanich mięs. A to w wyniku znacznie mniejszego niż w latach poprzednich eksportu. I tego przygranicznego, do Białorusi i na Ukrainę. I do Rosji, która ma teraz do wyboru tańsze mięso w Europie Zachodniej czy w Brazylii.
- W rezultacie rośnie zapas skórek, głów, podgardla, podrobów, mięsa drobnego, smalcu - mówi Dariusz Stawski z domu handlowego Agro w Łodzi. Dlatego produkty te są bardzo tanie. Sprzedający godzą się na każdą cenę, aby tylko pozbyć się towaru. Sytuacja w najbliższych tygodniach raczej się nie zmieni.
Źródło: Rzeczpospolita
Powrót do aktualności