SAPARD: Drugi termin dla firm

Jest jeszcze jedna szansa na skorzystanie z unijnego programu wsparcia dla branży rolno-spożywczej SAPARD 2000/01. Przedsiębiorcy będą mogli składać wnioski od 15 grudnia 2002 r. do 15 stycznia 2003 r. ARiMR liczy, że drugi termin poprawi mierne zainteresowanie pomocą.

Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR) ogłosi drugą turę naboru wniosków na SAPARD 2000/2001, która rozpocznie się 15 grudnia i potrwa do 15 stycznia 2003 r. To dobra wiadomość dla przedsiębiorców.

 – Do agencji wpłynęło 216 wniosków od przedsiębiorców, z czego 116 zostało zarejestrowanych, a 62 przeszło pierwszy z pięciu etapów weryfikacji. Procedura ta jest dość żmudna, bo każdy formularz musi być dokładnie zweryfikowany. Ze względu na zorganizowanie drugiej tury naboru przesunie się też termin zakończenia procedury sprawdzającej i podpisywania umów. Wstępnie można przyjąć, że będzie to marzec 2003 r. – mówi Joanna Więckowska z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.

Wśród złożonych wniosków 67 pochodzi z branży mlecznej, 95 mięsnej, 43 owocowo-warzywnej i tylko 11 z rybnej.

 – Przedsiębiorcy mieli za mało czasu, żeby dobrze przygotować wnioski. Z pomocy można skorzystać tylko raz, a do tej pory więcej było niedomówień niż informacji. Teraz wszyscy mocno wzięli się do pracy i w zapowiadanym drugim terminie powinno wpłynąć od kilkunastu do kilkudziesięciu wniosków od przetwórców ryb. Reszta poczeka na następną edycję SAPARD – tłumaczy Jerzy Safader, prezes Polskiego Stowarzyszenia Przetwórców Ryb.

Spora część aplikacji, które trafiały do ARiMR, dotyczyła budowy nowych obiektów, czego nie obejmował SAPARD. Resort rolnictwa przygotowuje decyzję w tej sprawie. Jeżeli będzie pozytywna, a wszystko na to wskazuje, to być może przedsiębiorcy, którym odrzucono wnioski, będą je mogli ponownie złożyć w czasie drugiego terminu.

Program pomocowy SAPARD jest przeznaczony dla branży rolno-spożywczej. W ramach edycji 2000/01 Polsce przyznano około 1,4 mld zł. Pierwszym występującym o dofinansowanie z programu były Zakłady Mięsne Dobrowolscy z woj. podkarpackiego.

Źródło: Puls Biznesu