Zakłady Mróz z Borka Wielkopolskiego najlepsze

Zakłady Mróz z Borka Wielkopolskiego zdobyły tytuł najlepszej firmy z branży mięsnej w rankingu Polskiego Związku Producentów, Eksporterów i Importerów Mięsa oraz tygodnika "Boss". Kolejne miejsca zajęły Zakłady Mięsne Duda z Grąbkowa i firma Widolda Werblińskiego z Dębniałek Kaliskich. Ocenie nie podlegała jakość produktów, a wyniki finansowe. Średnie przychody obliczone na podstawie danych GUS na jednego zatrudnionego pracownika wyniosły 216 tys. zł.

To widać, że branża mięsna przeżywa spore kłopoty, bo w rankingu czołowe miejsca zajęły średniej wielkości firmy rodzinne. Dopiero na siódmym miejscu, ósmym i dziewiątym znalazły się duże zakłady: Constar, Mazury oraz Morliny. Potentat Sokołów zamknął pierwszą dziesiątkę. Spożycie wędlin i przetworów nie rośnie, dlatego ci, którzy handlują mięsem lepiej na tym wychodzą.

 – Uważamy, że konsumpcja mięsa w Polsce będzie rosła odwrotnie do konsumpcji wędlin, która podążając za trendami zachodnimi będzie spadała – powiedział Maciej Duda.

Duda, jako jedyny z branży, chce wejść na giełdę papierów wartościowych – chce pozyskać kapitał. Do sprzedaży będzie przeznaczone około 2 mln akcji, co mastanowić 46 proc. kapitału akcyjnego. Chce jednak także robić wędliny. Po raz drugi staje do walki o kupno zakładów w Łukowie

Źródło: Agrobiznes, TVP1