Produkcja jaj wciąż nieopłacalna

Od kwietnia do każdego jajka trzeba było dołożyć od kilku, nawet do 10 groszy. Ci co nie zaprzestali produkcji, straty liczą w setkach tysięcy złotych. Teraz po raz pierwszy od pół roku cena skupu jaj zbliża się do kosztów produkcji, ale aby wyjść na swoje droga jeszcze daleka. Nadprodukcja nadal jest duża, chociaż część właścicieli kurników wykorzystuje możliwości zaledwie w 1/3 lub najwyżej w połowie, a jak tylko wróci opłacalność produkcja ruszy pełną parą.

Nadal trzeba dokładać do produkcji jaj małych i średnich. Zarobić można tylko na największych. Te kosztują powyżej 20 gr/sztukę, ale ich udział w całej sprzedaży to zaledwie kilka procent.

Z większym optymizmem w przyszłość patrzą hodowcy kurczaków. Produkcja zaczęła się nareszcie opłacać. Ceny skupu brojlerów dochodzą do 3,10 zł/kg.

Źródło: Agrobiznes, TVP1